Odată cu venirea verii și a temperaturilor ridicate, problemele dentare existente și durerile “ascunse” de până acum, pot fi provocate de băuturile reci, înghețata, aerul condiționat ș.a. Deoarece în acest sezon concediile sunt plănuite, pot apărea anumite neplăceri. Iată cum le putem preveni și rezolva!

Pentru început, o igienizare profesională și un control de rutină, în care vi se vor explica pașii pentru igienizarea de acasă și ce anume ar trebui să evităm.

Alimentul preferat atât de cei mici, cât și de cei mari în timpul verii, este înghețata. Pe cât de minunată este, poate provoca dureri dentare de scurtă durată, dar foarte intense pe dinții cu carii sau pe dinții cu o demineralizare a smalțului și leziuni ale smalțului, din cauza temperaturii scăzute ale acesteia.

Printre preferatele sezonului sunt fresh-urile de fructe, cocktailurile și alcoolul. Ca și orice aliment colorat, pot cauza colorații superficiale pe care le putem îndepărta printr-un periaj amănunțit.

Băuturile reci amestecate cu gheață sunt un alt factor determinant al durerii, mai ales vara. Mecanismul este identic cu cel provocat de înghețată, diferența fiind evitarea contactului cu dinții, prin intermediul paiului. Totodată, consumul băuturilor dulci carbogazoase cu ajutorul paiului poate ajuta la prevenirea apariției demineralizărilor dentare.

În cazul hipersensibilităților dentare, se poate ameliora simptomatologia prin aplicarea gelurilor protectoare cu fluor, sau a lacurilor cu fluor și prin folosirea pastelor de dinți speciale pentru dinții sensibili, periuțele cu peri moi, precum și apa de gură.

Aerul condiționat. Oricât de necesar este în perioada caniculelor, trebuie folosit moderat. La fel de importantă este și distanța față de aerul condiționat în momentul folosirii acestuia. Durerile dentare pot fi declanșate sub forma unor nevralgii de trigemen, dureri ale zonelor dentare aferente ramurei trigeminale.

Să nu uitam, ameliorarea formelor ușoare de nevralgii pot fi tratate cu antiinflamatoare.

Folosirea dinților ca și unelte!

Folosindu-vă dinții pentru a deschide sticle, pentru a mesteca gheață precum și alte obiceiuri dăunătoare, pot provoca vătămări la nivelul acestora. Se pot produce fracturi sau micro-fisuri ce nu sunt vizibile de la început, dar care vor aduce probleme în viitor. Această problemă este întâlnită frecvent vara, în timpul vacanțelor în care nu ținem cont de reguli. Mai mult decât atât, spartul nucilor, arahidelor cu coajă, alunelor și semințelor, creează probleme la nivelul suprafeței dinților.

Protejarea dinților în timpul practicării sporturilor de vară.

Atât sporturile profesionale cât și cele realizate în timpul liber, necesită un ajutor prin intermediul unei gutieri de protecție. Gutierele sunt accesibile și pot fi personalizate în cabinet, pentru a se fixa perfect pe dantura voastră, astfel încât să prevenim fisurarea sau pierderea unui dinte din cauza impactului. De asemenea, vă pot ajuta maxilarul și dinții să rămână fixați, fără a se deteriora în cazul unui incident în timpul practicării lor.

Să ne bucurăm de vară, cu multe zâmbete și dinți sănătoși! ☀

Leave a Comment